Monday, June 14, 2010

Tere Tulemast Eelkooli!



Minu noorem laps alustab kooliteed sellel sugisel. Kooli registreerimine algas juba veebruari algusest ja nuudseks peaksid seda koik teinud olema. Kanadas algab kool neljaselt. Kaks esimest kooli aastat on eelkoolis- juunior ja seenior kindergarten; esimene klass algab kuue aastaselt. Viimane on kohustuslik, kuid eelkooli klassid on siiski vabatahtlikud (Kuigi ma pole kuulnud, et keegi oma lapsi kooli asemel kodus hoiaks).

Eelmine nadal kutsuti koik esimest korda kooliteed alustavad lapsed uhel ohtupoolikul kooli tutvustavale orientatsioonile. Kooli joudes, said lapsed endale nimesildi ning vaikese raamatukese, kuhu ta pidi hakkama kleepse koguma. Meie alustasime oma kooliga tutvumist klassiruumis, kus oli lastele lauale pandud varvimise lehed. Samal ajal, kui lapsed olid ametis varvimisega, anti lastevanematele luhiulevaade, mis sellel ohtul toimub. (Me pidime labima 5 erinevat toogruppi, kust laps sai selle loppedes kleepsu oma vaikesesse raamatusse). Esimeses klassiruumis anti lastele katte magnet tahed, kus nad pidid siis oigesti paika panema ette trukitud tahed ja magnet tahed. Samal ajal raagiti, et sugisel kooliteed alustades peaksid lapsed teadma tahti ja oskama kokku panna tahe ja pildi. (Mitte, et oskavad laulda ABC laulu, kuid ei tea tahti pildis). Meie oma saab sellega ilusasti hakkama- ta oskab tegelikult juba lugeda.




Jargmine oli lugemise ja laulu grupp raamatukogus. Seejarel pidid lapsed ajalehtedest valja loikama toidupilte ja liigitama need: toidud, mis mulle meeldivad ja toidud, mis mulle ei meeldi. Sealt liikusime edasi plastiliini stationi juurde ning viimaseks oli tutvumine kooli direktoriga ja uks eelkooli opetajatest andis ulevaate kooli oppekavast ja paevaplaanist. Samuti, mida peab laps olema voimeline iseseisvalt koolis tegema ja mida kooli kaasa votta. Ohtu loppedes said koik lapsed endale koti kooliks valmistumise materjalidega. Kull oli meie laps aga elevil.

Koju joudes avastasime koti sisu- raamatud, rasvakriidid, kaarid ja paberid, toovihik, liimipulk ja plastiliini tops; lisaks moned paberid lastevanematele, kuidas last kooliks ettevalmistada ja tervislikust toitumisest. 

Oma klassi opetaja saame teada suvel ja esimese koolipaeva aja ka suvel. Sest esimene koolipaev siin ei meenuta kuidagi Eesti oma. Nimelt siin alustavad eelkooli lapsed kooliga esimesel koolinadalal koik erinevatel aegadel. Seda koos vanemaga ja parastlounal. Kuid kui see toimub, siis saan tapsemalt kirjutada.

Allpool on pilt siinsest eelkooli klassiruumist.



Nuud siis ootame oma vanema lapse kooli loppu 29. juunil, et oige suvi saaks alata :).

No comments: