Monday, June 28, 2010

Riisiga taidetud viinamarja lehed




Olen siin moelnud, et ma peaksin hakkama blogis rohkem retsepte jagama. Veedan ju tihti aega koogis perele keetes ja kupsetades. Ja ma arvan, et minu retseptid ei ole tava eestlasele eriti tuttavad, kuid samas on enamus lihtsad teha. Paljud retseptid on nimelt parit Lahis Idast, palestiina juurtega.

Seekord tahan siia ulesse panna riisiga taidetud viinamarja lehed. See on uks retseptidest, mida ma teen tavaliselt "erakordsetel" puhkudel - tahtpaevad voi kulalised. Selle toidu tegemiseks laheb vaja aega, sest viinamarjade lehtede sisse riisisegu keeramine on aega noudev too. Tavaliselt tehakse seda Lahis Ida peredes koos mitme naisega ja tavaliselt isegi paev enne pidusooki.

Mina tegin seda toitu esimest korda umbes 10 aastat tagasi oma mehe oe juhendusel. Sain katte rullide keeramise, sest seda tuleb teha hoolega, valtimaks rullide laiali valgumist ja riisi valja tulemist keetmise ajal. Moniaeg tagasi kais meheode meil jalle kulas ja siis tegime jalle viinamarja lehti voi wardewali nagu seda kutsutakse araabia keeles.

Uleval ongi pilt viinamarja lehtedest mida seekord kahekesi keerutasime. Retsept siis siin:

Koostisained:

  • 500 gr. viinamarja lehti purgis
  • 1 tass keetmata vaiketeralist riisi
  • 200 g looma hakkliha
  • 2 spl oliivi oli
  • 1 ½ tl sool
  • ½ tl pipart
  • ½ tl kaneeli
  • 1 spl asfor (voi ½ tl safronit)
  • 4-6 kanaliha tukki
  • 1 voi 2 viilutatud tomat
  • 1 viilutatud sibul
  • Sidrunimahla maitsestamiseks
Juhendid:

  1. Sega riis, hakkliha, oli, sool, pipar, kaneel, asfor uhtlaseks massiks.
  2. Loputa marineeritud viinamarja lehed kergelt kulmast veest labi. Aseta seejarel uks leht enda ette sisemine (hallikam) pool uleval. Loika ara varre osa. Kui leht on vaga suur, siis void loigata lehe pooleks.
  3. Vota umbes pool teelusikat riisi segu ja aseta viinamarja lehe alumisele poolele. Keera uks keerd viinamarja lehte, seejarel tosta kuljed rulli peale ja jatka keerutamist lopuni. Vaata hoolega, et riisi segu ei piilu kusagilt valja.
  4. Jatka uks haaval viinamarja lehtede taitmist. See on aega noudev too ja alati on hea teha seda mitmekesi.
  5. Vota suur keedupott. Pane pohja peale moned jarelejaanud viinamarja lehed. Nende peale sibula ja tomati tukid. Seejarel aseta uks kiht rullitud viinamarja lehti. Nende peale pane kanaliha tukid. Raputa soola kanale. Lisa ulejaanud viinamarja rullid.
  6. Vala viinamarja lehtede peale tulist vett, kuni viinamarja lehed on vahemalt 1 cm kaetud. Aseta nuud koige peale tagurpidi taldrik, et rullid potis ei liiguks. Pane potile kaan peale ja kuumuta keemiseni.
  7. Keeda keskmisel kuumusel umbes 1 tund. Veidi enne valmimist, lisa veidi sidrunimahla potile.
  8. Kui viinamarja lehed on valmis (proovi uhte), vala vesi ara ja keera sisu suurele serveerimis taldrikule.

Kui viinamarja lehti ei ole kaeparast, siis proovi seda teha veidi keedetud kapsalehtedega. Kihtide vahele lisa soola ja cumun’i maitseainet. Rullid tulevad kull suuremad.

HEAD ISU!


Allpool olevad piltidel on naha, kuidas viinamarja lehed potti laduda ja siis taldik neile peale panna, et rullid ei liiguks.








3 comments:

Tuuslar said...

väga vahva, et teiste rahvuste kööke jagad.
kuna kapsarullid ühed mu lemmikud, siis ehk prooviks ka viinamarjalehtedega ükskord ära. kas neid marineeritud lehti müüakse mingis erilises poes või võib ka nt Loblawsest saada?

Siiri said...

Siinses Loblaws on nad kindlasti olemas, kusagil koos hapukurkidega, koige alumisel riiulil :). Ise ostan NoFrills'st.

Kristel said...

Tundub, et sarnaneb kreeklaste dolmadakiale. Vàga isuàratavad:)...