Tuesday, October 21, 2008

VAIKE KLAVERI KONTSERT


Meie piiga alustas sellel sugisel intensiivselt klaveri oppimisega. Kevadel labis ta edukalt sellesse klassi sisse paasemiseks vajalikud katsed. Enne seda on ta oppinud klaverit nuud juba kaks aastat. Kool kus ta seda teeb on Yamaha Muusika kool. Neil on vaga hasti valja tootatud programmid laste vanust ja oskusi arvestades. Peale tavalise klaveri mangimise, on sellesse programmi sisse poimitud ka laulmine, muusika kuulamine, nootide tundmine ja jarele laulmine, ansamblis mangimine ning oma looming. Esimesed kaks aastat kaisime grupi tunnis, kus tudruk oppis vaga kiiresti ja kergesti (vorreldes teiste lastega tema grupis). Muidugi kaib selles vanuses oppimise juurde vanemate voimalus iga paev lapsega pilli taga istuda ja harjutada nadalaks ette antud kodutood.


Nuud alustasime siis uues grupis, muusikaliselt andekate, voimekate ja valja valitud lastega (tavalistesse klassidesse saab sisse igauks kes soovib). Vahe tavalise ja selle nuudse grupi vahel on nii suur ja margatav. Praeguses klassis on toepoolest naha, et lapsed on muusikast, laulmisest ja klaveri oppimisest huvitatud. Koik on vaga agarad alati opetaja kusimustele vastama ja mangima vajalikke palasid. Lisaks nadalastele grupi tundidele on ka eratunnid klaveri oppimiseks. Meie tudruku opetajaks on Moskvast hariduse saanud venelanna (kes muideks veel Venemaal elades kais suviti Elvas puhkamas). Muideks iga paev peame nuud klaverimangu harjutama vahemalt tund (monikord laheb kauem). Ja utlen siin meie, kuna tundides kaime molemad. Mina muidugi pealtvaatajana. Kuid kodus laheb tudrukul alati minu abi vaja. Seda eriti uute palade oppimisega ja nootide lugemisega.


Nuud siis lopuks pealkirja juurde. Lisaks tavalistele muusika ja pilli tundidele, on Yamahas ka Esinejate Klubi (Performance Club). Seal voivad osaleda koik kooli opilased. Sellel aastal otsustasime ka meie oma piiga sellelesse klubisse kirja panna. Klubi pohimote on anda lastele voimalus esineda, uurida muusikat ja olla ka loominguline. Nad peavad aasta jooksul vahemalt uhe korra, Yamaha kooli poolt organiseeritud kontserdil osalema; teiseks leidma kontserdi andmise voimaluse kas oma koolis voi kodus voi huviringides (uhesonaga omal algatusel) ja kolmandaks peavad nad kas kirjutama kellegi muusiku elust voi looma oma enda muusikat ja selle siis ules kirjutama ja esitama.


Sellel puhapaeval oli klubi esimene kokku saamine. Lapsed kogunesid oma vanematega Yamaha kooli uhte klassiruumi. Selleks korraks oli kogunenud seitse esinejat. Esimesena pidi esinema meie tudruk, kes oli koige noorem kohale tulijate hulgas. Piiga laks vaprasti klaveri juurde, tuvustas ennast ja lugu, mida ta pidi mangima ja alustas oma luhikese looga. Koik laabus ilusasti ja sujuvalt. Olime mehega molemad vaga uhked oma lapse ule.


Talle jargnes suurem tudruk, kes mangis kolm lugu saksofonil. Peale selle esinesid veel suuremad lapsed pikemate klaveri lugudega. Uks poiss mangis ja mangis Bachi lugu. Lool ei tulnud ega tulnud loppu, muudkui keeras aga noodiraamatu lehekulgi. Parast 10 minutit, mis tundusid veelgi pikemana, ta siiski lopetas.


Kokkuvotvalt oli vaga hea kogemus. Ja tudruk esines vaga hasti.

2 comments:

lagrits said...

Tundub asjalik süsteem olevat. Mulle on jäänud mulje, et paljudes Euroopa riikides käib muusikaõpetus hooga alla, kuna lastelt ei tohi ju ometi mingit pingutust nõuda. Venelannast õpetaja kõlab ka hästi. Eesti muusikakoolideski mängivad vene õpetajate kasvandikud enamasti palju paremini :)
Kas kõik vanemad peavad kohal käima või on see vabatahtlik? Ja mis vanuseni see koos õppimine käib? Ma mõtlen, et ega kõik sa ju muusikakooli pärast töölt koju jääda?

Siiri said...

Yamaha on jah asjalik susteem. Kuid ega lastelt keegi tegelikult midagi noua kull. See on rohkem vanemate olgadel. Kevadel tehakse eksamid, mis on jallegi vabatahtlikud osades klassides ning lisaks sellele on kontsert, kus koik kooli opilased esinevad ansamblitena klasside kaupa.
Vanemad peavad kohal kaima minu lapse puhul kuni 8 aastaseni, parast seda on vabatahtlik. See on siis esimesed 4 aastat. Ja tunnid muusikakoolis on ohtuti voi siis nadalavahetusel, et vanemad saaksid kohal kaia. Opetajad naljatavad, et klassid ongi lapsele ja vanemale korraga, kus molemad opivad. Ausalt oeldes opin ise ka. Koik muusikaterminid, mida ma isegi eesti keeles ei tea, saan nuud ilusasti inglise keeles selgeks :).