Wednesday, June 17, 2009

CUPCAKES pahkli vabad voi mitte?


Tudruku sunnipaeva puhul otsustasin tervele klassile viia vaikeseid koogikesi - cupcakes. Kusisin enne ikka opetaja kaest luba, et kas tohin midagi lastele klassi tuua. Sain jaatava vastuse.

Ostsin poest imeilusad ja armsad vaikesed vanilla koogid. Vaatasin ule koostisained, kuna siin ei tohi kooli midagi viia, mis sisaldab pahklieid. On lapsi, kes on vaga allergilised pahklite vastu ja voivad saada suure allergilise reaktsiooni. Uhesonaga koostisainetes polnud pahkleid sees.


Viisid koogid kooli. Tudruk vottis nad lounasoogi ajal klassi. Mone aja parast saan koolist telefonikone, kus palutakse mul koogikeste jarele tulla. Nimelt karbil polevat peal marki, mis utleks pahklivaba. Ei pidavat lugema, kui koostisainete hulgas pole pahkleid nimetatud. Pagari tookoda, kus neid tehakse, voib juhuslikult olla pahkli tukikesi. Mina pakkusin seejarel kommikesi, kus jallegi pole pahkleid sees. Ikka ei kolvanud. Kokkuvottes lapsed magusat ei saanudki.


Hiljem raakisin uhe teise emaga ja ta utles, et tema on ammugi loobunud maiustusi kooli viimast. Ainukesed tooted, milledel on pahklivaba tempel peal, pidid olema kas liiga kallid, voi maitsetud.

Kooli viiakse tahtpaevade puhul magusat kull. Sageli on igale lapsele individuaalne pakike valmis tehtud. Kuid kui tahaksin naiteks kooli puuvilju viia, siis peaksin loikama need lahti koolis. Nii suur on kartus pahklite eest. Tegelikult soovitati lapsel sunnipaeva puhul klassiruumile raamat kinkida. Mis on kull hea mote, kuid komm see siiski ei ole.

3 comments:

Oudekki said...

Tuleb vist hakata vanal heal moel ise koogikesi küpsetama, siis saab põikpäiselt väita, et minu kodus ei ole pähkleid.. Beseesid annaks vist päris kiiresti suures koguses teha?

Kaur said...

Miks nad just pähkleid kardavad? Samamoodi võiks siis paanitseda näiteks porgandite või kookosehelveste pärast? Või on igal koolil oma spetsiifika - et meie kardame pähkleid, aga meie kollast värvi või soolakala?

Siiri said...

Kanadas ja vist ka Usa's on pahkli allergia suur asi, lastel kellel see esineb on isegi vastusust koolis kaasas. Ja see pahklivaba kampaania on kova. Terves kooli susteemis on pahkli keeld.