Wednesday, November 26, 2008

HEAD PANGAD JA KREDIITKAARDID

Tana hommikul sain kone meie panga krediitkaardi fraud (pettuse) keskusest. Et olevat mingi kahtlane ost tahetud teha. Tuleb valja, et keegi tahtis meie kaardiga rohkesti mooblit ostma hakata. Ja seda hoopis teises provintsis. Kuna see oli meie ostu harjumustest erinev, siis sellest ulekandest keelduti ja kaart tuhistati koheselt.
Palju kusimusi kerkib esile, et kuidas saadi meie kaardiga kusagil mujal ostma hakata? Me mehega kumbki pole oma kaarti ara kaotanud ja kanname seda oma taskus. Eks loomulikult oleme teadlikud restoranidest, kus nad jalutavad sinu kaardiga ara, ja siis toovad selle jalle tagasi. Ning peale selle, et maksame oma soogi eest, tehakse sinu kaardist koopia. Uhesonaga jarjekordne meeldetuletus, et kontrolli pidevalt oma kontot ja ulekandeid. Ja samas ullatavalt kiire tegutsemine panga poolt.
Lopptulemus veel selline, et uus pangakaart toodi koju katte ara umbes nelja tunni parast.

2 comments:

lagrits said...

Kõike, ka krediitkaardi andmeid või internetipanga paroole saab ju "pealt kuulata". Vargad on alati püüdjatest kümme sammu ees - see kehtib ka internetis.
Ma olen alati mõelnud, et parem mitu kaarti väiksema limiidiga kui üks suur - siis on lootust, et kõiki korraga ei häkita.
Muidugi on üldse parem ilma krediitkaardita, aga veebist raamatuid tellides või lennupileteid ostes läheb ju ikka vaja. Mitte kõik pangad ei paku nn virtuaalseid krediitkaarte (nagu SEBi u-kaart), mis kehtivad ülilühikest aega ning kõikides kohtades ei saa virtuaalkaartidega osta ka.

Siiri said...

Me oleme oma kaasaga vaga ettevaatlikud, eriti mees. Me ei osta konesoleva kaardiga interneti kaudu, me ei jata kusagile oma informatsiooni maha (siin monikord poes kusitakse sinu telefoninumbrit) ja me ei taida kaardikesi voimalustega voita auto. Ja tegelikult varastatud krediitkaardiga (erinevalt debitst) oleks suhtlihtne osta, sest see ei noua parooli. Muidugi kui juhtub, et keegi kasutab seda ja meie vaidame, et need ei olnud meie, siis parast jareleparimisi ja uuringut panga poolt ei pea me seda maksma. Eks siin oligi kiire reageerimine panga poolt, just nende enda raha kaitsmine.
Muidugi olen kuulnud lugusid, kus naiteks poe turvakaamerad on just sihitud nii, et nad salvestavad, kui inimesed oma parooli sisse toksivad.