Monday, March 29, 2010

Earth Hour -Maa tund

Moodunud nadala laupaeval tahistasime siin Toronto kandis Earth Hour, maakeeli MaaTund. Mis sisuliselt tahendab seda, et terve uhe tunni jooksul kustutatakse koik tuled ara, et edastada sonum kliima soojenemisest ning koos olles suudame midagi positiivset ara teha. Liikumine sai alguse Austraaliast Sydneyst 2007.

Tahistasime seda ka eelmine aasta. Tol ajal oli ilm soe ja ilus ning kaisime oues jalutamas, hiljem istusime veidi toas. See aasta oli ilm kulmem ja oue ei kippunud. Lopetasime ohtusoogi, koristasime koogi, otsisime kuunlad valja, panime puuviljad ja koogid elutuppa lauale ja kell 8:30 kustutasime tuled.

Esimesed 2 minutit uritasin vanemale lapsele seletada, et umbes 100 aastat tagasi minu vanaisal ei olnud elektrit kodus. Seletus poorati naljaks ja 100 aastat tagasi tundus olema aeg millal elasid cavemen (koopaelanik). 5 minuti moodudes,koogi soomise lopetamisega, tundus et nuud hakkab igav. Poisile ei istunud kuidagi see kuunlavalguses istumine. Mees hakkas ennast magama sattima. Tudruk itsitas. Tegime natuke varjuteatrit.

Hakkasime mangima sonade mangu- mina utlen cat ja sina pead motlema t tahega looma. See muutus ka ruttu naljaks, kuna e tahega loomad said otsa ja siis giraffe muutus easy giraffe ja eager giraffe. Lopetuseks sai paris palju naerda. Ullatus, et meie 4 poiss mangis vapralt kaasa. Ja kui lopuks ingliskeelsed sonad said otsa, siis toime mangu eesti ja araabia keele.

Naljakas juhtub oli kui mu tudruk vaatas kella ja teatas, et 15 minutit to go. Poiss hakkas sellepeale kusima, et kuhu me laheme :). Seleta talle siis, et me raagime ainult ajast ja me ise ei lahe kusagile.

Tunniaja moodudes panime tuled majas jalle polema. Elu kulges edasi nagu varem. Muideks kui ma pimeduse ajal kaisin vaatamas, et kui paljud meie naabritest tuled ara kustutavad, nagin ainult uhte peret, kes istusid ka kuunla valgel. Ulejaanud poletasid elektrit nagu tavaliselt. Ja siis ma tegin omad jareldused. Et suure toenaosusega tahistatakse Maa tundi peredes, kus lapsed on kooliealised ja emad on algatajad.

1 comment:

Siiri said...
This comment has been removed by the author.