Tuesday, September 14, 2010

Kooli algus

Lapsed on tanaseks koolis olnud tapselt uhe nadala. Poisi jaoks on see esimene aasta, tudruku jaoks juba viienda aasta algus. Siin nimelt alustavad lapsed kooliteed neljaselt. Ja kuni siiani olid kaks esimest aastat ainult paar tundi paevas, siis alates sellest aastast algab eelkoolide uleminek taispikale paevale. Meie kool on uks esimestest 600st Ontario algkoolist, kus algas ka eelkoolides taispikk paev. Numbrites tahendab see iga paev koolis olemist 6,5 tundi. 



Esimene koolipaev ei ole siin mitte lilled ja pidulikud aktused. Vanem laps ei teadnud ei opetajat ega klassikaaslasi eelolevaks aastaks enne kooliouele saabumist. Seal astusime uhe vabatahtliku lapsevanema juurde, kellel oli kaes klasside nimikiri. Sealtki saime teada ainult opetaja nime (kelleks on sellel aastal Mr. ). Edasi suundusime kooli tagumise ukse juurde, kus lapsed koolikella helinaga klasside kaupa sisse lastakse. Seal siis rivistusid lapsed klasside kaupa ja sai naha selle aasta klassikaaslasi. Minu tudruku room oli suur, kui ta nagi, et kaks tema parimat sobrannat on sellel aastal temaga koos uhes klassis. 


Poisi esimene koolipaev oli siiski erinevam. Pidime temaga koos tagasi tulema parastlounal. Kus olime esimese tunni koos temaga klassiruumis ja siis jatsime teiseks tunniks lapse uksinda klassi. Seda eelkoige selleks, et opetaja saaks nii meile kui lastele klassiruumi tuvustada ja lapsed harjuksid kohaga. 

Istusime koos lastega vaibal. Opetaja tutvustas ennast ja abiopetajat, seejarel lauldi laul, kus iga laps sai oelda oma  nime (kui tahtis). Klassis on neil vist 26 last, uks opetaja ja uks lasteaia kasvataja. Muusikat ja kehalist annab erinev opetaja. Lapsed on vanuses 3 kuni 5- seenior ja juunior koolieelikud. Siinses koolis pannakse koik samal aastal sundinud lapsed uhte klassi, oled sa siis sundinud 1. jaanuaril voi detsembri lopus, kooli alustad samal ajal. 
Tagasi tulles nuud esimese koolipaeva juurde, siis parast sissejuhatust, saadeti lapsed koos vanematega klassiruumi avastama. Siinses klassiruumis on ruum jagatud erinevateks oppe- ja mangukeskusteks. Kaisimegi siis uhest kohast teise ning igas kohas oli erinev ulesanne.



Siin pildil on minu poiss looduskeskuses, kus ta pidi uurima linnupesa suurendusklaasiga.

Tunni aja parast saadeti lapsevanemad erinevasse ruumi vajalikele paberitele allkirju andma ning lapsed jaid uksinda. Vanematele moeldud ruumis pakuti snacki ja parast paberite taitmist said vanemad omavahel raakida ja ennast uksteisele tutvustada. Kuid tegelikkuses hakkasid omavahel lobisema ikkagi need, kes juba teineteist tundsid. Elame ju samas naabruskonnas ja nii paljudel juba vanemad lapsed, kes isegi uhte klassi jaganud. 

Koolikella helinades, saime oma lapsed katte, ka vanem tudruk leidis mind kooliouelt ulesse ning esimene paev oligi selja taga.

2 comments:

Killu said...

Oi, kõik ikka hoopis teistmoodi kui meil. Või siis Eestis, sest kus see meil nüüd ongi :)
Kas on hea tunne, et mõlemad lapsed koolis, või pigem muret rohkem?

Igatahes edu ja õnne Sulle!
Nii tore oleks üks päev ka kohtuda,
Killu

Siiri said...

Suured tanud Killu heade soovide eest. Plaanin siin tegelikult jargmine aasta ikka Kuritsamaele soita. Ehk tuled sinagi?

Aga siiani pole oieti aru saanud, et lapsed on paeval koolis. Olen leidnud endale tegemist ja toimetamist :D.