Friday, February 27, 2009

TANAPAEVA LENDAMINE

Kaasa lendab hetkel oma kodumaa poole. Reis tuli kull vaga ootamatult perekondlikel pohjustel. Nuud olengi uksi lastega kodus ja loodan, et reis kulgeb sujuvalt. Tanapaeva tehnikale ja voimalustele toetudes jalgin lennuki liikumist reaalajas tanu flightview lehekuljele. Seega naen kui korgel ja kui kiiresti lennuk lendab ja veelgi tahtsam eelpool olevale informatsioonile, millal lend kohale jouab.

Koike seda muidugi eeldusel, et kaasa ikka lennukile lasti. Tanapaeva tingimustes, kus inimesi alati kusagile profiili topitakse. Ja siis lihtsalt "juhuslikult" valitud inimesed peavad labima veidi pohjalikuma kontrolli sokkide vael. Punased lipud tousevad selliste sonade puhul nagu Lahis-Ida, moslem ja palestiinlane. Seda isegi kui reisida Pohja Ameerika passiga. Kusagile on sunnimaa marge alati jargi jaanud.

Tavaliselt minu kaasaga ikka juhtub rannakute ajal peavalusid. Tavalised on "juhuslikud" pohjalikumad koti kontrollid, kuid on juhtunud ka, et ta on pidanud reisima labi erinevate riikide, kui esialgne plaan ette nagi.

Meie esimene ja viimane reis koos Eestisse oli selline. Kaasa, kellel tollel ajal oli uhe Lahis Ida pass, sai Eestisse viisa ja kuna reisisime labi Soome, siis muretses ta endale Schengeni labisoidu viisa. Reis kulges labi Saksamaa lennuvalja. Siinsed lennufirma tootajad aga teatasid, et kuna Schengeni viisa on valja antud ainult labi Soome reisimiseks, siis labi Saksamaa ta soita ei saa. Mulle ja lapsele anti voimalus reisida valitud suunal muutuseid tegemata, kuid kaasale leiti teine Euroopa riik, kelle pinnal ta vois oma passiga oopaeva veeta. Ei suutnud me tootajaid veenda, et Soome ja Saksamaa on molemad Schengeni riigid ja viisa kehtib molemas riigis. Mina keeldusin ilma meheta pikka lendu ette votmast. Lopuks leiti meile molemale reis labi Inglismaa. Tagasi tulles polnud mingit probleemi.

No comments: