Wednesday, October 28, 2009

Kooli aktus Torontos


Tana oli tudruku koolis aktus (voi oigem sona oleks ehk kogunemine), mis oli puhendatud raamatute lugemisele. Inglise keeles on see HUG-A-BOOK Assembly. Ma ei oska seda kuidagi eesti keelde tolkida. Kuid luhidalt- lastel palutakse iga kuu lugeda 15 raamatut, milled nad oma vihikutesse ules kirjutavad (pealkiri ja autor). Jargmise kuu keskel toimub aktus, mille uks klass ette valmistab (iga kuu on erinev klass). See on kas moni laul, naidend luuletus voi midagi sarnast. Ja selle aktuse ajal nimetatakse koikide laste nimed, kes on saavutanud oma lugemise eesmargi.

Seekord toimus siis selle aasta esimene selline uritus. Ja labiviijaks minu piiga klass. Nende temaks oli luude ja roiete opetamine- igauks luges uhe fakti ette ning lopuks laulsid nad koik koos laulu ladina keelsete luude nimetustega. Nuud ma tean siis patellat ja kraaniumit. Koik olid riietatud mustadesse riietesse, mille peale, siis opetaja pani kleeplindid luukere kujuliselt. Igavesti vahva. Minu tudruk luges ette avasonad ja siis algaski laste etteaste. Lisaks esinemisele, tutvustati ka kolme uut raamatut, mis on raamatukogus lugemiseks saadaval.


Aktused on siin koikidele vanematele avatud. Tavaliselt tulevad kohale selle klassi vanemad, kes esinevad, et siis koik ilusasti kaamerasse salvestada. Lapsevanematele on ilusasti toolid ritta pandud, kuid koik koolilapsed istuvad porandal. Tavaliselt vanemad klassid taga ja nooremad eesreas. Sellel aktusel osalevad klassid nooremast eelkoolist kuni neljanda klassini.

No comments: